Прокурорская Правда: вся правда о ГПУ, новости прокуратурыи силовых ведомств, аналитика событий в Украине, России
Вы находитесь здесь:Главная/Новости/С поличным взят прокурор-взяточник Александр Попеско. Этого ждала вся Винница

С поличным взят прокурор-взяточник Александр Попеско. Этого ждала вся Винница

С поличным взят прокурор-взяточник Александр Попеско. Этого ждала вся Винница
11.04.2018

Свершилось!  ПРОКУРОРСКАЯ ПРАВДА http://prokurorska-pravda.com уже не раз писала, требовала ареста Александра Попеску, до последнего времени –аместителя прокурора Винницкой области. И вот буквально сегодня, в пригороде Винницы сотрудники СБУ и детективы НАБУ под процессуальным руководством Специализированной антикоррупционной прокуратуры провели обыск в доме заместителя руководителя прокуратуры Винницкой области Александра Попеску. Он, как и два посредника, является фигурантом дела о вымогательстве взятки.
Как сообщают в Службе безопасности Украины, прокурор требовал $ 6000 за решение вопроса о закрытии уголовного производства в отношении самовольного захвата 50 гектаров земель сельхозназначения в Винницкой области.
Известно, что после передачи взятки вечером 10 апреля оперативники пришли к местам проживания прокурора и двух его посредников, через которых приобретались деньги. Всех фигурантов задержали.
Досудебное расследование проводится в рамках открытого уголовного производства по ч. 3 ст. 368 УК Украины. Продолжаются следственно-оперативные действия. О подозрении жителям не сообщали. По процессуальное руководство «дела» соответствует САП.
Как отмечается на сайте прокуратуры Винницкой области, 39-летний А. Попеско работает в органах прокуратуры с 2001 года. В 2010-13 годах он руководил Казатинский транспортной прокуратурой, в 2013-14 годах был прокурором Гайсинского района, в 2014 году - начальником отдела правозащитной деятельности, противодействия коррупции и преступности в сфере транспорта прокуратуры Винницкой области, а затем начальником отдела надзора в уголовном производстве в сфере транспорта прокуратуры Винницкой области.
В апреле 2015 Александра Петровича назначен на должность заместителя прокурора Винницкой области. Он награжден нагрудным знаком «За безупречную службу в органах прокуратуры».

Александр Попеско

Процитируем многочисленные публикации в СМИ о Попеско:

У 2001 році Олександр Попеско закінчив Харківську Національну юридичну академію ім. Я. Мудрого і відразу розпочав свою прокурорську кар’єру з посади помічника прокурора Замостянського району м. Вінниці. Відтоді він змінив близько десятка різних посад у прокуратурі: протягом тривалого часу він працював у прокуратурі Вінницької області, був заступником Могилів-Подільського міжрайонного прокурора Вінницької області, Козятинським транспортним прокурором Вінницької області, Козятинським прокурором з нагляду за додержанням законів у транспортній сфері Вінницької області, прокурором Гайсинського району Вінницької області, начальником відділу правозахисної діяльності, протидії корупції та злочинності у сфері транспорту прокуратури Вінницької області, начальником відділу нагляду у кримінальному провадженні у сфері транспорту прокуратури Вінницької області. А вже 3 квітня 2015 року його призначено на посаду заступника прокурора Вінницької області.
Крім Олександра, кар’єру в органах прокуратури обрав і його рідний брат – Олег Петрович Попеско. У його декларації вказано, що він працює заступником начальника слідчого відділу прокуратури Вінницької області. Дружина Олега Петровича теж працює на державній посаді та є помічником судді в Жмеринському міськрайонному суді Вінницької області.
До речі, до суду намагався потрапити і сам Олександр Петрович Попеско. У 2012 році Вища кваліфікаційна комісія суддів України оголосила проведення добору кандидатів на посаду судді вперше. У списку є і Олександр Попеско. Натомість станом на 28 липня 2016 року Олександр Петрович є у резерві на заміщення вакантних посад суддів.
Журналістам та активістам Олександр Попеско став відомим у 2016 році, коли в місцевих ЗМІ вийшла стаття під назвою «Дерибан заплави Вишні: прокурорський і суддівський слід». За словами журналістів, землю навколо заплави річки Вишня незаконно приватизували суддівські та прокурорські родини. Зокрема, п’ятьма ділянками заволоділа Лілія Попеско, дружина прокурора Олександра Попеско. Ще 1 га землі отримала релігійна організація «Незалежна релігійна громада євангельських християн баптистів «Дванадцять апостолів». Серед співзасновників цієї організації батьки прокурора – Петро Анатолійович та Ірина Павлівна Попеско. Засновниками організації також є Шлапак Людмила Володимирівна та Шлапак Олег Григорович – батьки вінницького судді Дмитра Олеговича Шлапака.
Уже традиційно найбільше запитань виникає щодо прокурорських статків. У своїх деклараціях за 2014, 2015 та 2016 роки він задекларував 712 тис. грн доходу. Натомість його дружина за цей період задекларувала лише 115 тис. грн заробітної плати та 67 тис. грн від продажу майна.
Втім, попри такі низькі доходи саме дружина Лілія Віталіївна є власником найдорожчого майна. Зокрема, вона володіє будинком площею 198 м² у селі Якушинці. Вказана в декларації вартість цього маєтку – 420 тис. грн.
Земля під цим будинком розміщена неподалік вищезгаданої заплави річки Вишня та, як бачимо на фото, ще майже не забудована та не заселена. Цікаво, що дружина прокурора Лілія Віталіївна володіє лише частиною землі під своїм маєтком. Натомість більшою частиною ділянки володіє вже згадана нами Людмила Володимирівна Шлапак – матір вінницького судді.
Крім будинку, Лілія Віталіївна володіє квартирою у Вінниці площею 60 м² та вартістю 8400 грн.
Також у власності дружини прокурора земельні ділянки в тих же Якушинцях, неподалік заплави річки Вишня.
Сам прокурор має лише право користування квартирою в Козятині. А її власником є Козятинська міська рада. Як бачимо, Олександр Попеско досі не відмовився від державної квартири, хоча у нього є інші об’єкти нерухомості.
Немає у прокурора і власного автомобіля. У нього є тільки право користування Volkswagen Passat 2008 року випуску, власником якого є батько Олександра Попеско.
Іншим автомобілем Петра Попеско користується дружина прокурора. У її користуванні Mitsubishi Colt 2008 року.
Попри низькі зарплати прокурорській родині вдалося заощадити доволі великі суми. Олександр Попеско задекларував 9800 дол готівки та 21 тис. грн на рахунку в банку. Ще 10 тис. дол готівки задекларувала його дружина.
Як ми вже мали нагоду побачити, частиною майна прокурора володіють його батьки. Нам вдалося з’ясувати, що вони проживають в с. Леляки у Вінницькі області, де мають будинок та декілька земельних ділянок.
Окремо хочеться відзначити 2017 рік для усієї прокурорської родини, який виявився для них досить успішним, хоча поки що в декларації помітити цього неможливо. Справа в тому, що у 2017 матір прокурора та його дружина інвестували в купівлю квартири у Вінниці, за адресою: вул. Пирогова, 76-Б. На цьому місці планується будівництво ЖК «Пироговський». Замовником будівництва є ЖБК «Будінвест» з яким і украли договір родичі прокурора. Мова йде про дві квартири площею 130 м².Вартість кожної квартири в цьому будинку не менше 990 тис. грн.
У тому ж 2017 році матір прокурора придбала новенький Kia Sportage 2017 року випуску. Сьогодні таке авто найдешевшої комплектації коштує 571 тис. грн.
Відомо, що Петро Попеско є бізнесменом. Він є засновником фермерського господарства «Успіх» і займається вирощуванням фруктів, ягід, горіхів, культур для виробництва напоїв і прянощів. Також Попеско Петро Анатолійович зареєстрований як ФОП та займається лісопильною діяльністю.
Декларації прокурора Олександра Попеско ще раз демонструють, що низькі заробітні плати не є перешкодою для нього жити заможно та отримувати членам його родини по п’ять земельних ділянок у мальовничих місцях. При цьому значне матеріальне покращення для Олександра Петровича настало після призначення його заступником прокурора Вінницької області. Ми сподіваємося, що відповідні правоохоронні органи під час перевірки встановлять законність набуття прокурорського майна, а ми і надалі слідкуватимемо за кар’єрою молодого Олександра Попеско.

Заступника прокурора Вінницької області закидали яйцями

30 листопада 2016 року в холі прокуратури Вінницької області, в заступника прокурора області Олександра Попеску кидались яйцями. Прокурор Попеску намагався пояснити активістам, які прийшли до приміщення прокуратури, що його колега - прокурор Дмитро Вознюк, не зявився на суд у справі Хорта, адже справді занедужав. Після слів, що прокурор Вознюк - учасник АТО, активісти почали кидати у Попеско яйцями.

Дерибан заплави Вишні: прокурорський і суддівський слід

Заплава річки Вишня стала об’єктом дерибану майже 15 років тому.
Тоді наділи отримували за рішенням Якушинецької сільської ради. Тутешні земельні ділянки стали власністю прокурорських родин. Про це свідчить інформація з реєстру.
Так громадянка Лілія Попеско зараз має три ділянки для ведення особистого селянського господарства, садівництва, городництва сінокосіння.
Ще є дві ділянки для дачного будівництва та для індивідуального житлового, гаражного і дачного будівництва.
Схожі за площею земельні ділянки вказані в декларації за 2014 рік начальника відділу нагляду у кримінальних провадженнях у сфері транспорту прокуратури Вінницької області Олександра Попеску. Дружина прокурора повна тезка власниці землі, яка значиться у держреєстрі.
Ось ці ділянки з цією ж площею в декларації, як власність сім’ї декларанта.
Зараз Попеско – заступник прокурора Вінницької області.
Це не єдина земельна історія, яка пов’язана з Попесками. 1 га землі має місцева релігійна організація “Незалежна релігійна громада євангельських християн баптистів “Дванадцять апостолів”. Ділянка взята релігійною громадою для ведення особистого селянського господарства.
Селянське господарство релігійна громада буде вести у заплаві річки Вишня – зеленій зоні. Стартова ціна сотки тут сягає майже 60 тисяч.
З-поміж засновників значаться Петро Попеско та Ірина Попеско. Заступник прокурора Олександр Петрович Попеско.
Місце проживання у Попесків- Вінницька область, Жмеринський район, село Леляки (вулиця Леніна, будинок 7). Саме ця інформація значиться у реєстрі. У біографії прокурора Олександра Попеско на офіційному сайті прокуратури значиться саме цей населений пункт.
“Моя дружина отримала право власності на вказані ділянки лише за договорами купівлі-продажу. Відомості про власність я вказував у декларації про доходи. Батьки від сільської ради також нічого не отримували і це можливо перевірити,” – коментує “Громаді Вінниччини” заступник прокурора Вінницької області Олександр Попеско.
Попески – не єдине прізвище з-поміж засновників, яке привертає увагу громади. Ще є дехто Валерій Сувалов – тезка ще одного колишнього прокурора.
Але у історії землі поблизу річки Вишня є не лише прокурорський слід. Засновниками релігійної громади є родина Шлапаків.
Людмила та Олег Шлапаки мають окрему ділянку біля озера. Дмитро Олегович Шлапак – суддя Вінницького міського суду. На початку 2014 року його перевіряли на профпридатність. За рік Шлапака рекомендували на посаду судді пожиттєво.
Ще одна земельна ділянка площею 0.0634 га тут зареєстрована на Ольгу Шлапак.
Таке ж прізвище та ініціали в дружини судді Шлапака. Це видно з декларації. Щоправда земельна ділянка так вказана з більшими розмірами. Ще одна тезка Шлапаків, Людмила, стала щасливою власницею ділянки у цьому місці. Ця громадянка може мати відношення до судівської родини Шлапаків.
Шлапаки – не єдине прізвище з-поміж власників земельних ділянок, яких можна пов’язати із суддівською родиною. Ще є така власниця як Олена Михайленко.
За дивним збігом обставин у декларації голови Вінницького міського суду Михайленка в декларації за 2014 рік на дружину записана також земельна ділянка площею , 006 га і дружина – повна тезка землевласниці.
Повертаючись до інших засновників релігійної громади “Дванадцяти апостолів”, яка отримала 1 га землі, то з-поміж них фігурує адвокатеса Жанна Часник, член дирекції ПАТ “Вінницяобленерго” Алла Бузько.

У «Прокурорской правды» есть ряд вопросов:

- Не окажется ли так, что задержание Попеско не будет являться основанием считать заместителя главы прокурора области подозреваемым, а тем более виноватым во взяточничестве? Во время следствия или суда может выясниться, что он не причастен к этим деньгам, а «шум» - ошибка.
- Ответит ли Попеско за дерибан земли на озере и за незаконное обогащение семьи?
- Кого следующим арестуют в винницкой прокуратуре, или шум вокруг Попеско – кость, которую бросили обглодать журналистам и активистам?

ИСТОЧНИК: ПРОКУРОРСКАЯ ПРАВДА http://prokurorska-pravda.com

Похожие материалы (по тегу)

Прокурорская Проверка — это служба автоматической агрегации и обработки (систематизации) новостей, которые публикуются на официальных сайтах прокуратуры. На сайте размещены новости о фактах возбуждения, ходе и результатах расследования уголовных дел, находящихся в производстве следователей прокуратуры, которые в соответствии с УПК могут исходить лишь от органа расследования.

TOP